בשנים האחרונות חווית האירוח הפכה למרכז חיינו, והיא העומדת במרכז תהליך עיצוב הבית ותכנון המטבח בפרט. המטבח הוא מרכז של סביבת המגורים, והעלייה בחשיבותו קשורה בשינויים דרמטיים בסגנון החיים. כיום, יותר אנשים מעדיפים לבשל בבית תוך כדי שהם מכניסים את האורחים ישירות למטבח, וכתוצאה מכך, אזור המטבח זוכה להתייחסות עיצובית מעניינת, מצד דיירים ואדריכלים, השומרת על פרקטיקה גבוהה יחד עם אירוח נגיש.


אדריכלית: חיה אלנברג | צילום: שי אפשטיין

כיצד הכול התחיל?

המטבח שינה את מעמדו רבות לאורך ההיסטוריה. הוא התחיל את דרכו כאשר היה ממוקם במרתף מבודד, שהיה בשימושם של המשרתים, ושימש כמקום עבודתם אך גם כמרחב חברתי עבורם. בהמשך, עם השינויים ההיררכיים וטשטוש המעמדות, עלה המטבח לקומת המגורים אך עדיין מוקם באזור פינתי ונסתר. עם השנים נשברו המחיצות, ורק בעשור האחרון המטבח נפתח לעבר הבית ועד מהרה הפך לחלל שסביבו מעצבים את הבית כולו. כיום, המטבח הוא מרכז הפעילות של הבית – בו מתכנסים דיירי הבית בכל שעות היום.

מארחים עם סמל

כחלק ממגמת האירוח והעצמת המטבח, לקחנו את עיצוב המטבחים צעד אחד קדימה – המטבחים שלנו עוצבו לראשונה כזירת אירוח והובילו את מגמת המטבחים הגדולים והמרשימים ביותר. מטבחים אלו מתאפיינים באי גדול מאוד בעל פונקציות נרחבות, וסביבו ישובים מספר רב של סועדים. המטבח יכול להחיל שניים ואפילו שלושה איים במטבח אחד, וסביבם ישובים האורחים בכיסאות בר המתכווננים לגובה המבוקש. עם הפיתוחים הטכנולוגיים של חומרים עמידים, צביעה משוכללת ורמת גימור מושלמת, המגוון התרחב למטבחים בהתאמה אישית ובמבחר סגנונות לבחירה.

החשיבה אודות פתרונות אחסון פונקציונאליים – כמו ארונות מטבח שנפתחים בטאץ', מדפים נשלפים ומשטחי עבודה נוחים – לוקחת בחשבון את חוויית האירוח בתוך המטבח עצמו. "המטבח מתוכנן בצורה כזו שמארחים יוכלו לבשל לעיני האורחים, אך עדיין לארח בסטייל" מסבירים מעצבי סמל.

האי, שבמהלך השנים מחליף יותר ויותר את פינת האוכל הוא אי בו אפשר לבשל אך גם אי המיועד לאירוח. האי כולל אבזור עדכני – מכיריים, תנורים, מעמדים ומקררים בילד אין וכן גופי תאורה למטבח המעניקים ייחודיות והדגשה. "מה שהוסתר בעבר כמו התנור הופך לגלוי, באסתטיקה נקייה המאפשרת תפעול ובנוסף, מאפשרת סטריליות אידיאלית לאירוח".

אדירכלות: סמט אדריכלים | צילום: עודד סמדר

מקצועיות היא שם המשחק

החוויה הקולינרית הביתית באה לידי ביטוי בהפיכת המטבח והאלמנטים בו למקצועיים, בהשראת מטבחים תעשייתיים בעלי מוצרי חשמל איכותיים ובהשראת טרנד האפייה והבישול האופף אותנו בשנים האחרונות. כל אלו, במטרה לשמור על קו מינימליסטי לטובת האירוח. בעת עיצוב מטבחים כל פרט נבחר בקפידה – מגופי התאורה שמייצרים אווירה מיוחדת דרך הריצוף שמהווה רקע למטבח. הציוד הנלווה מהווה תוספת לשדרוג עיצוב ותפעול המטבח – ברזים מעוצבים, פרזולים דקורטיביים, כיורים מיוחדים ושיש עשיר – כל אלו משיגים ביחד מראה ותחושה של מטבח נעים לאירוח אינטימי ואף מרובה משתתפים.

אדריכלים: דנה קושמירסקי ואושרי אבירם | צלם: עודד סמדר